Kora dębu korkowego – popularny surowiec nie tylko do butelek

Korek jest nazwą potoczną kory drzewa korkowego. Dąb korkowy spotykany jest w różnych miejscach na Ziemi, ale jego ojczyzną jest przede wszystkim Portugalia. Innymi krajami, w których produkuje się korek to Hiszpania, Francja, Włochy, ale również Algieria i Tunezja. Pozyskiwanie kory z dębu następuje co około 10 lat, bez jakiejkolwiek szkody dla samych drzew, które dożywają nawet 200 lat. Pozyskiwanie kory następuje przeważnie w miesiącach letnich, kiedy korę najłatwiej zdjąć, a drzewo szybko się regeneruje.

Wszechstronne zastosowanie korka dębowego

Korek znany jest już od tysiącleci, a dzięki swoim licznym właściwościom (lekki, elastyczny, ognioodporny, przyjemny w dotyku, posiadający właściwości izolacyjne), wykorzystywany był między innymi w rybołówstwie i winiarstwie, a później w budownictwie. Już Rzymianie i Grecy odkryli jego niezwykłe właściwości robiąc z niego boje przyczepiane do sieci rybackich, a także podeszwy do sandałów. Ze względu na odporność przed wysokimi temperaturami i elastyczność, sprawdził się również w branży motoryzacyjnej. Wykonuje się z niego uszczelki silnikowe, ale również stanowi elementy izolacji statków kosmicznych. Kolejną bardzo ważną zaletą jest estetyka korka, a także jego walory izolacyjne, dzięki którym korek znalazł zastosowanie w domach do ocieplania ścian, sufitów i podłóg. Stosuje się go również w sporcie np. do produkcji piłek bejsbolowych. Największą popularnością od wielu lat cieszy się korek w branży winiarskiej, gdzie stał się surowcem wręcz niezastąpionym.
swiat kork

Korek w butelce

Korek jako zatyczka do butelek, stał się niekwestionowanym i najważniejszym akcesorium winiarskim. Przeważnie stosuje się go w butelkach do wina i szampana, ale również jako zamknięcie w produktach ceramicznych lub kosmetycznych (olejków, maści, leków). Korzystanie z takich zatyczek sprzyja ochronie środowiska ze względu na to, że korek jest surowcem naturalnym i ulega całkowitej biodegradacji.
Dodatkowym atutem korka jest nieprzepuszczalność wody i gazów, bezwonność i neutralność w smaku. Daje to pewność, że surowiec zamknięty jest w butelce na tyle szczelnie, że się z niej nie wydostanie, a żadne zapachy ani woda, nie są wstanie przeniknąć do wewnątrz. Oprócz tego kontakt surowca z korkiem nie ma wpływu na jego jakość i smak. Kolejną zaletą korka jest jego odporność na gnicie, dzięki zawartej w jego składzie taniny. Dzięki temu możemy zamknąć butelkę nawet na kilkadziesiąt lat. Zatyczki z korka są bardzo praktyczne. Mogą pełnić również funkcję dekoracyjną w butelkach wielokrotnego użytku, które w każdej chwili można łatwo otworzyć. Korek nie wchodzi w reakcje chemiczne i tym samym nie ulega zniszczeniu nawet po kontakcie z alkoholem, ropą naftową czy olejami.
Szeroką gamę korków do butelek oraz innych akcesoriów korkowych znajdziemy na stronie tutaj. Ten ekologiczny produkt o wszechstronnym zastosowaniu pozwala wnieść do naszych domów nieco natury i egzotyki.
color cork